Cassini, Satürn’ün Halkaları Arasından Fotoğraflar Gönderdi
Ana hedefi Satürn olan Cassini – Huygens insansız uzay aracı 1997‘de fırlatıldı. Birbirine kenetlenmiş halde seyahat eden ve yörüngede kalmak üzere tasarlanan Cassini uzay aracı ile Satürn’ün uydusu Titan’a inmesi planlanan Huygens sondasından oluşan bu araç, yaklaşık 7 yıllık bir seyahatin ardından 2004‘te Satürn’e ulaşmıştır.
23 Aralık 2004’te Cassini’den ayrılarak 14 Ocak 2005‘te Titan’a iniş yapan Huygens Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından, Cassini ise NASA tarafından yapılmıştır.
Cassini, insanlık tarihinde Satürn’ün yörüngesine giren ilk uzay aracıdır. Kendisinden önce üç uzay aracı (Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2) daha Satürn’ü ziyaret etmiş ancak bunların hiçbiri gezegenin yörüngesine girmemiştir.
Bugüne gelindiğinde ise Cassini artık ömrünü doldurmuştur. NASA tarafından yapılan açıklamada Cassini’nin yakıt sıkıntısı çektiği ve bu sebeple çalışamaz hale geleceği belirtildi. Böyle bir durumla karşılaşıldığı için Cassini’nin son görevini Satürn’e dalış yaparak gerçekleştirilmesi planlandı.
Bu seçimin arka planında ise yine Cassini tarafından yapılmış bir keşif var. NASA, 2015 yılında Satürn’ün uydusu olan Enceladus‘ta Cassini tarafından keşfedilen yer altı okyanusunda Dünya dışı yaşam olabileceğini düşünüyor ve uzay aracının yakıtı bittiğinde Enceladus’a düşmesi halinde olası yaşam formlarına çeşitli şekillerde zarar verebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Bu nedenle de Cassini ölürken, Satürn’ün sert atmosferinde yanarak yok olmasının en iyi seçenek olduğuna karar verilmiş durumda.
Cassini’nin 15 Eylül 2017’de Satürn’e son dalışını gerçekleştirmesi planlandı. Ancak bu tarihe kadar Cassini’nin, Satürn’e doğru toplamda 22 dalış yaparak insanoğlunun daha önce hiç elde etmediği verileri Dünya’ya göndermesi bekleniyor. Bu dalışlardan ilki 23 Nisan 2017’de gerçekleştirildi ve Cassini, insanlık tarihinde ilk kez Satürn’ün halkaları ile gezegenin yüzeyi arasına giren uzay aracı oldu. NASA tarafından “Grand Finale” olarak isimlendirilen bu son görev silsilesini; bu link üzerinden anlık olarak edebilirsiniz.
Cassini’nin ilk dalışından gelen fotoğraflar ise tam anlamı ile nefes kesici. İnsanoğlunun Satürn’ün halkaları arasından çekmeyi başardığı ilk fotoğraflar ile Cassini tarafından Satürn’den çekilmiş bazı diğer fotoğrafları aşağıda inceleyebilirsiniz;
Cassini’den gelen ham fotoğrafları anlık olarak takip etmek isterseniz; bu linki ziyaret edebilirsiniz. Burada NASA, Cassini’den gelen tüm fotoğrafları yayınlamaktadır.
(Fotoğrafların tümü NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute‘e aittir.)
Kaynak: NASA, Businessinsider, Wikipedia.