Holi Festivali
Renklerin Festivali olarak da bilinen Holi Festivali her yıl Mart ayında başta Hindistan‘da olmak üzere dünyada pek çok yerde baharın gelişini kutlamak amacıyla düzenlenen etkinliktir. Festival, her yıl baharın gelişiyle birlikte ilk dolunay zamanı kutlanıyor. İsmini ise iyiliğin kötülüğe karşı zaferini simgeleyen “holika” dan alıyor.
Hint Mitolojisi‘nde festivalin hikayesi ise kısaca şöyle; “kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, O’nu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir.” İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanır.
Özellikle Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar. Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağzıdan “Holi-hai!” bağırışları yükselir. Holi’nin son gününde insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar. İlk gün yakılan ateşle kötü ruhlardan arınan ve iyiliği kutlayan halk, ikinci gün baharı tüm renkleriyle karşılar.
Festivalde herkes birbirine rengarenk boya balonları fırlatıyor. İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor. Festivalde her rengin bir anlamı vardır; kımızı: masumiyet, yeşil: canlılık ve enerji, mavi: sakinlik ve ağırbaşlılık, sarı: dindarlık. Holi festivali boyunca herkes, rengarenk boyanmış halde günlük hayatına devam ediyor ve bunun şans getirdiğine inanılıyor! Gelecek seneki festivalin tarihi ise 13 Mart 2017. Festivalin resmi internet sitesi;
Festival’den renkli görüntüler için;
(E-Mail takipçilerimizin videoyu görüntülemek için sitemizi ziyaret etmeleri gerekmektedir.)
Kaynakça; Sabah.com.tr