Karantina Günlerinde Ne Okusak?
Tüm dünyada pandemiye neden olan koronavirüsten dolayı çoğumuzun ofis yerine evden çalışmaya başlayalı bir ayı geçtiğimiz şu günlerde, karantina süreçlerinin de başlamasıyla iyice eve kapanıp kaldık. Bu sıkıntılı süreci evde geride bırakmaya çalışırken, kimimiz ekmek yapma konusunda bir fırın ustası kıvamına geldi, kimimiz de kendini el işlerine vurup içinde keşfedilmeyi bekleyen sanatıçıyı(!) keşfetti. Gelin biz karantina günlerinde sizi evinizin dört duvarı arasından alıp başka diyarlara götürmenin daha kolay bir yolu ile devam edelim; kitap okumak!
İşte aşağıda #evdekal çağrısına kulak verirken keyifli vakit geçireceğinize inandığımız yedi kitaplık öneri listesi;
1- Başkasının Rüyaları / Cemil Kavukçu
Okurken gerçekle hayalin arasında bir noktada gezindiğinizi hissedeceğiniz türden bir kitap Başkasının Rüyaları. Öykü severler tarafından iyi tanınan Cemil Kavukçu bu kitabında sizi dokuz öykü ile birbirlerinin hayatına bir şekilde dokunmuş olan insanların hayatları arasında kısa bir gezintiye çıkarıyor. Yazarın sade dili sayesinde rahat bir okuma sunan kitap, aynı zamanda içerik açısından şu günlerde sizi oldukça doyuracak kadar etkili.
2- Günler Aylar Yıllar / Yan Lianke
Franz Kafka Ödüllü yazar Yan Lianke‘nin Günler Aylar Yıllar kitabı size uzun süre etkisinden çıkamayacağınız bir öykü vadediyor. Balou Sıradağları çevresinde kuraklıktan kırılan bir köyde, köyünü terk etmeyi reddeden yetmişlerinde bir adam ve onun kör köpeğinin kuraklığın orta yerinde filizlenen bir mısır fidesi için verdikleri mücadeleyi okuyoruz kitapta. Yokluğun ve açlığın ortasından yeşeren umudun hikayesi Günler Aylar Yıllar, bir solukta okumalık, sizi bambaşka diyarlara götürecek bir hayatın öyküsü!
3- Teneke / Yaşar Kemal
Yaşar Kemal‘siz bir okuma listesi düşünülemezdi! Usta kalemin kelimelerle olan dansındaki becerisini sanırım anlatmaya gerek yok. Yaşar Kemal’in satırlarında adeta bizlere yaşattığı Çukurova‘da bir kasabada geçen öyküde, kasabaya atanan idealist bir kaymakam ile, işleri kendi bildikleri usül ile devam ettirmekte ısrar eden, parayı ve gücü elinde bulunduran ağaların hikayesini bambaşka bir anlatımla okuyup Çukurova’da bir gezintiye çıkmak isterseniz, Teneke‘yi elinizden düşürmeden okuyacağınıza hiç şüphem yok.
4- Eşekli Kütüphaneci / Fakir Baykurt
Fakir Bayurt‘un gerçek bir hayattan esinlenerek yazdığı biyografik bir kitap olan Eşekli Kütüphaneci, Ürgüp‘te yaşayan bir halk kahramanının hikayesidir. Erken yaştan itibaren kendini kitaplar içinde bulan Mustafa Güzelgöz, imkansızlıklar içindeki köylerdeki insanların kitaplar ile kavuşması için eşeği ve kitapları ile birlikte yola düşer. Ancak kimilerinin çıkarları ile ters düşen bu kitap hareketi sonunda, Güzelgöz’ün başına gelmeyen kalmaz. Kıymeti yıllar sonra anlaşılsa da, o dönemde başından geçenlerin anlatıldığı Eşekli Kütüphaneci, karanlıklar içinde yanan bir mum gibi etrafı aydınlatan güzel bir insanın hikayesini bizlere anlatır.
5- Yerdeniz Üçlemesi / Ursula K. Le Guin
Tam da karantina günlerinde olduğumuz dünyadan uzaklaşıp, bilinmeyen bir dünyaya yelken açmalık bir okuma sunan Yerdeniz Üçlemesi, büyücü olma yolundaki Ged ile tanıştırıyor bizi. Üçlemenin ilk kitabı olan Yerdeniz Büyücüsü‘nde Ged’in büyücülük okulundaki değişimine şahit oluruz. İkinci kitap olan Atuan Mezarlığı ise ismi olmayan ve sonsuz yaşamı olduğuna inanılan rahibe ile Ged’in karşılaşmasını, rahibenin kendi özünü bulmasının hikayesidir. Üçüncü kitap olan En Uzak Sahil ise, Ged’in olgunluk çağını konu alır. Artık bir başbüyücü olan kahramanımız, kendini engin denizlerde sayısız tehlikenin ortasında bulacak. Bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayan bu üçleme, fantastik öykü severler için karantina günlerinde ilaç gibi gelecek!
6- Veba Yılı Günlüğü – Daniel Defoe
Salgın zamanı okunacak kitap mı bu diye düşünseniz de, aslında bilinçlenmek için bence muhakkak okunması gereken bir eser Veba Yılı Günlüğü. 1665 yılında Londra nüfusunun dörtte birinin ölümüne neden olan Büyük Veba Salgını‘nı konu alan kitap, dökümanter niteliğinde bir eser. İki kişinin vebadan ölmesi ile kendini gösteren salgın, birden bire kontrol edilemeyecek kadar büyür. İnsanların salgını hafife alması ve yetkililerin paniği önlemek verdikleri yanlış kararlar, Londra’da bir insan kıyımına neden olmuştur. Genç – yaşlı, zengin – fakir gözetmeksizin her insanın hayatı için tehlike addeden salgının neden olduğu dehşeti okumak, dünyaca içinde bulunduğumuz şu günlerde biraz daha bilinçli olmak adına hepimize bir şeyler katabilir.
7- Narziss ve Goldmund – Hermann Hesse
Birbirinden çok farklı iki dostun hikayesi aslında Narsizz ve Goldmund. Mariabronn Manastırı‘nda biri öğretmen diğeri ise öğrencidir. İkilinin yolu manastırda kesişse de, hayat onları bambaşka yerlere sürükleyecektir. Okurken bir insanın ruhunda barındırdığı iki karakterin çatışması hissi veriyor insana. Narziss, insanın us yönünü, Goldmund ise asi ruhlu yönünü temsil ediyor. Bizi karantinanın bu sıkıntılı sürecinde, kendi içimizde yolculuğa çıkaracak olan kitap, harika betimlemeleri ile bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayacak bir hikaye vadediyor.
Kapak görseli haricinde, yazı içerisinde kullanılan görsellerin tümü; burada atıf yapılan her kitap hakkında, TheSittingPanda.com üzerinde daha önce yayımlanmış olan yazılardan alınmıştır ve tamamen yazarımız Gülçin Vural‘a aittir.