Bilim - Teknoloji

Sonsuz Pil: Bir Tesadüfle Gelen Elektronik Devrimi

Mısır gevrekleri, buzlu dondurmalar, viagralar ve mikrodalga fırınların ortak bir özelliği var; hepsi bir rastlantı sonucu bulunmuştur. Bu listenin yeni üyesi de sonsuza kadar çalışan nano-bataryalar. Kaliforniya Üniversitesi, Irvine Kampüsü‘nden doktora öğrencisi Mya Le Thai‘nin liderliğini yaptığı bilim insanlarının sürdürdükleri araştırmada ‘kazara‘ buldukları bu yeni teknoloji sayesinde; yakın zamanda bilinen pil ve bataryalar tarih olacağa benziyor.

Nano teknoloji ile üretilen kablolar, yüzeylerinde daha fazla sayıda elektron tutabildikleri için standart metallere nazaran çok daha yüksek iletkenlik gösteriyorlar. Fakat güçlü iletkenler olmalarına rağmen oldukça kırılgan ve kısa ömürlü bir yapıları var. Araştırmayı yürüten ekip de bu bilgilerden hareketle nano kabloların yapısını geliştirerek dayanıklılıklarını artırmak ve bunları bugünkü bataryalar içerisinde kullanmak için daha iyi nano-kablolar üretmeyi amaçlıyordu. Bunun için altın ve kablolarda bozulumu engelleyen özel bir elektrolit jel kullanarak yeni bir tip nano kablo üretmişlerdi. Bu kablo, hiç beklenmedik sonuçlar elde etmelerini sağladı ve kablonun bataryalarda denenmesi ile ‘sonsuz‘ ömürlü bir pil ürettiklerini fark ettiler.

sonsuz-pil2

Araştırma ekibi halen kullandıkları altın ve elektrolit jelin neden böyle bir sonuç verdiğini izah edebilmiş değil. Bu yüzden de yeni teknolojinin ‘kazara’ bulunduğu tarif ediliyor. Ekip şimdilerde bu sorunun cevabını arıyor.

Bugün bir dizüstü bilgisayar bataryasının ortalama 300 ile 500 dolum arası ömrünün olduğu öngörülüyor. Yani dizüstü bilgisayarınızın bataryasını tamamen boşaltılmış halde iken 300 – 500 arası kere doldurabiliyorsunuz. Sonrasında ise artık o bataryayı kullanabilmeniz mümkün değil. (Tamamen boşalmadan yapılan dolumlar haliyle bu sayıyı artırıyor.)

sonsuz-pil1

Yeni teknolojinin kullanıldığı nano-bataryaların ise yapılan deneyler sonucunda 200.000 doluma rağmen halen yeni hallerini koruyabilecek kadar (ortalama %5 bozulumla) dayanıklı olduğu ortaya çıktı.

Bir dizüstü bilgisayar bataryasının ortalama 2 yıl içerisinde gücünü yitirmeye başladığını düşünelim ve çok iyimser bir yaklaşımla dizüstü bilgisayar bataryalarının genel olarak 1.000 doluma kadar ömürlerinin olduğunu varsayalım. Çok basit bir karşılaştırma ile şu sonuçlara varabiliyoruz; 1.000 dolumluk dizüstü bilgisayar bataryaları, ortalama 2 yıllık bir süre hayatta kalabiliyorsa, 200.000 doluma ulaşabilen nano-bataryalar için yaklaşık 400 yıllık bir ömürden bahsedebiliriz. Bu da insan ömrü baz alındığında ‘sonsuz‘ nitelemesi yapabilmek için yeterli bir süre.

sonsuz-pil3

Eğer araştırma sonuçları Üniversite tarafından ticari kullanım için sunulursa, elektronik alanında yakın gelecekte bir devrimle karşılaşabileceğimiz kaçınılmaz gibi görünüyor. Ancak araştırma ekibi, teknolojinin ticari alanlarda kullanılması halinde; içerdiği altın dolayısıyla maliyetinin çok yüksek olacağını öngördüğünden; buna alternatif olabilecek materyallerle araştırmalarına devam ediyor.


Kaynak: Popsci.com, Thedrive.com, 9gag.com