Bilim - TeknolojiSağlık

Svalbard Küresel Tohum Deposu

Svalbard Küresel Tohum+ Deposu 2008 yılında  Norveç‘in Longyearbyen şehrinde açılmıştır. Deponun ana amacı Dünya’da yaşanacak küresel bir felakete karşı yeryüzündeki tüm tohumlardan örnek saklamaktır.

Svalbard1

Diğer adıyla Kıyamet Ambarı (Doomsday Vault) olan ambar Norveç’in kuzeyindeki Spitsbergen Adası’nda, dev bir buzulun 130 metre altında bulunmakta. Yapı deprem, Dünya’nın sular altında kalması ve hatta nükleer bombaya bile dayanıklı. Ambarın tüm enerji sistemi bir şekilde çökse bile tohumların binada 200 yıl dayanabileceği söyleniyor.

Svalbard2

Proje, Küresel Ürün Çeşitliliği Örgütü (GDTC) ile ayrıca Norveç hükümeti tarafından destekleniyor. Ambarda dünyanın her ülkesinden tohum bulunuyor. Hatta Kuzey Kore‘nin bile tohumları bulunmakta. Proje için ilk çalışmalar 1983’te başladı ve tesis toplamda 9 milyon dolara mal oldu. Şu anda 4 milyon adet tohum bu ambarda -18 derecede saklanmakta. Bu tohumlar dünya genelinde bulunan 2000 tohum bankasından geldi ve tohumları gönderenlerin, bunları istedikleri zaman geri alma hakları bulunmakta. Her numune bir alüminyum kutu içerisinde saklamakta ve 500 adet tohumdan oluşmakta.

Svalbard5

Proje hakkında bazı olumsuz düşünceler de var. Bu düşüncelerden bir kısmı tohumların genetiği değiştirilerek piyasaya sürüldüğünü iddia ediyor. Bir başka eleştiriye göre ise burayı ele geçirebilecek kötü niyetli kişilerin ileride insanları aç bırakma olasılığı bulunuyor. Ancak bu teoriler projenin durmasına engel olmamış. Aksine, projeyi destekleyenlerin sayısı oldukça fazla.

Svalbard3

Tohumları alırken temel besin türünde olmasına dikkat ediliyor. Tohum bankasından bugüne kadar sadece bir kez tohum iadesi talep edildi. Suriye’de faaliyet gösteren Uluslararası Kurak Alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA), savaş nedeniyle oldukça büyük zarar gören ekinlerin telafisini yapabilmek amacıyla bu depoya gönderdiği tohum örneklerini geri istedi. Bu zamana kadar 325 kutu tohum örneği gönderen ICARDA, bunların 130 kutusunu geri alacak.

Konuyla ilgili video için;

Kaynakça;

Wikipedia, Mailce, Wired, Whenonearth, Nordgen.org