Acının Sanatı, Kaktüslerde Vücut Buluyor
Filistinli ressam Ahmed Yasin, ülkesinde yıllardır süren israil zulmünü ve bu süreçte Filistinliler’in neler yaşadığını, sanatına konu ediniyor. Ancak bunu yaparken bilindik ‘resim‘ sanatından biraz daha farklı bir yaklaşım sergileyen ressam, resimlerini kaktüslerin üzerinde canlandırmayı tercih etmiş.
Filistin’in karşı karşıya olduğu vahşete karşı hep ‘azim‘ ve ‘sabır‘ dileyerek dua ettiğini söyleyen ressamın sanatını sergilerken seçtiği ilginç yöntemin ardında bu kelimelerin payı var. Zira Türkçe’de ‘sabır‘ olarak geçen kelimenin Arapça’daki kök karşılığı ve aslı; ‘sabr‘. Kelime kökü aynı zamanda ressamın köyünün etrafında bulunan kaktüs türünün de adlandırılmasında kullanılmış ve her ne kadar biz bu bitkilere ‘kaktüs‘ diyor olsak da o yörede bitkinin adı ‘sabra‘ olarak geçiyor. Sabra (kaktüs) bitkisinin, Filistin’in topraklarını da simgelediğini belirten ressamın eserlerini bu bitki üzerinde tasvir etmeyi seçişi asla bir tesadüf değil.
Kaldı ki kaktüsün tanımını yaparken bile ressamın bu konuya ne denli hassasiyet gösterdiği rahatlıkla anlaşılıyor. Hatta tesadüf şöyle dursun, bu seçimin çok anlamlı ve planlı olduğu da ortaya çıkıyor. Zira ressama göre ‘kaktüs‘, Filistin’in sadece topraklarını değil, insanlarını da yansıtıyor. Kaktüs’ün zorlu hava şartlarına ve doğa koşullarına dayanıklı, sökülmesi zor ve inatçı bir yapıya sahip olduğunu tarif eden ressama göre, Filistin’in öyküsünü anlatmak için kaktüsten daha iyi bir seçim de olamazdı.
Yaşadığı köyün çevresinde yetişen kaktüsleri birer tuval olarak kullanabileceğini fark ettikten sonra bu yolla insanlarının ne yaşadığını ve nasıl bir vahşetle karşı karşıya olduklarını bu kaktüsler üzerinde tasvir etmeye başlayan ressam, tasarladığı şeyde hayli başarılı olmuşa benziyor.
“Bugün, insanlarımızın arasında korku hüküm sürüyor” diyen sanatçı bununla birlikte sanatında ‘şehitlere‘ yer vermediğini ve sadece ‘umutsuzluğu‘ değil, ‘umut parıltılarını‘ da anlatmaya çalıştığını söylüyor. Zaten eserlerinde sürekli olarak kullanmaya özen gösterdiği motifler de sanatçının bu tutumunu ele veriyor.
Sanatçının, eserleri arasında kendi adına en çok sevdiklerinden bir tanesi; biri emzirilen, biri ise dinlenen yeni doğmuş iki bebeği tasvir ettiği çalışma. Ressam bu çalışmada da yine sanatının geneline yayılan ‘kilit‘ ile ‘anahtar‘ motiflerinden faydalanmış ve bebeklerden birinin annesinin kolları, anahtarsız bir kilide benzetilmiş.
Kilit ve anahtar motifleri noktasında hassas davranan ressam konuyu; ‘bunlar geri dönüşün anahtarları‘ diyerek açıklıyor ve motiflerin ‘umudu‘ temsil ettiğini söylüyor.
Sanatçının çalışmalarını takip etmek isterseniz, Ahmed Yasin Facebook Fan Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sanatçının, ‘kaktüs’ tuvallere çizdiği diğer eserlerinden bazıları;
Tıpkı Ahmed Yasin gibi, ülkesi Suriye’deki acıları, ünlü sanat eserleri üzerine resmeden bir diğer sanatçı için; Deniz Humması’nda Tammam Azam yazısını inceleyebilirsiniz..
Kaynak :
For Palestinian Artist, Spiny Cactus Makes Perfect Canvas – al-monitor.com Websitesi
Ahmad Yaseen Artist – Facebook Fan Sayfası