Elveda Güzel Vatanım: Ahmet Ümit’in Kaleminden Tarihi Bir Roman
Çağdaş Türk Edebiyatı’nda polisiye denince akla ilk gelen kalem hiç şüphesiz ki Ahmet Ümit’tir. Lakin bu kitabımızda polisiye geri planda kalmış dersem pek de yalan söylemiş sayılmam. Zira bu kitap sizi “hasta adam” diye tabir edilen Osmanlı’nın son dönemlerine götürecek, önce ll.Abdülhamit’ i ardından da Paşalar Triosu’nu yani Enver – Talat – Cemal Paşa üçgenini tanıyacaksınız.
Roman, Şehsuvar adındaki genç bir vatanseverin İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne girerek hayatının bütünüyle değişmesini konu ediniyor. Trablusgarp Savaşı ve Balkan Savaşları’nı, savaşın içinden görebilme fırsatı yakaladığımız bu kitapta vatan uğruna aşkından vazgeçen bir “Hürriyet Fedaisi”nin hayatını yaşıyoruz. Kitabın içeriği hakkında daha fazla bilgi vermeyi doğru bulmuyorum.
Bu romanda asıl ilgi çeken şey usta kalemi, başkahraman Şehsuvar’a yazarlık yaptırmasıdır. Kitapta Şehsuvar’ın sevdiği kadın Ester’e yazdığı mektuplar sayesinde tarihin derinliklerine yolculuk yaparken aynı zamanda o anı da yaşıyoruz. Palas Otel’de bir odada sıkışıp kalan, bunalımlı bir dönem geçiren Şehsuvar için bunalımı hafifletmenin tek yolu yazmaktır. Kahramanımız bir yandan güzeller güzeli sevgilisine geçmişi açıklarken bir yandan da kendisini gözetleyen ve takip eden gizemli adamlar ve ardından gelecek olan akıl oyunlarıyla uğraşmaktadır. Tarihi romanlardan nefret eden birinin bile büyük bir keyifle okuyabileceği bu roman bizlere Der-Saadet yani İstanbul hakkında da bazı eski bilgiler sunuyor.
Derin bir nefes alıp, peçetelerinizi yanınıza alın. Zira çoğu kez heyecan rüzgârına kapılacaksınız ancak bazen öylesine sahneler çıkacak ki karşınıza, gözyaşlarınız gözlerinizden kaçmak için adeta yarışacaklar. Elveda Güzel Vatanım ile tarihin tozlu yollarında küçük bir fayton gezintisi yapacağınız için; iyi yolculuklar dilerim…