Wara Sanat Festivali
Japonya, Dünya’nın önemli pirinç üreticilerinden biri. Ancak Japonlar pirinç tarımını sadece ‘tarım‘ olarak bırakmamış, ‘turistik‘ hale getirerek adeta farklı bir boyuta taşımayı başarmış. Bu özellikleri ile Dünya’daki diğer pirinç üreticilerinden de ayrılıyorlar.
Pirincin hasat mevsiminin ardından pirinçlerin sapları tarlada kalıyor ve normalde bu saplar kuruduğunda pirinç samanı haline geliyor. Ancak neredeyse her yerde pirinç hasatının ardından kendi haline bırakılarak saman olarak kullanılan bu saplar, Japonya’nın Niigata kentinde farklı bir şekilde değerlendiriliyor ve her yıl düzenlenen sanat festivali ile kurumuş pirinç sapları devasa sanat eserlerine dönüştürülüyor. Devasa derken; pirinç sapları düşünüldüğünde gerçekten muazzam boyutlarda heykellerden bahsediyoruz.
‘Wara‘ kelimesi Japonca’da ‘pirinç sapı‘ anlamına geliyor. Bu yüzden de festivalin adı ‘Wara Sanat Festivali‘. Yani teknik olarak festivalin ismi, etkinliğin içeriğini gayet açık şekilde ortaya koyuyor; ‘Pirinç Samanı Festivali‘.
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan festivalin tarihleri 3 – 4 Eylül 2016 olarak belirlenmiş. Ayrıca Ekim sonuna doğru da festivale dahil edilen eserlerin bir sergide yeniden görücüye açılacağı belirtiliyor.
Festival kapsamında her yıl onlarca farklı eser ortaya çıkarılıyor. Devasa boyutlarda T-Rex‘lerden balinalara, Mısır Sfenksleri‘nden gemilere ve ördeklere kadar akla gelebilecek her türlü kavramın pirinçten yapılmış dev heykellerine rastlamak mümkün.
Festivalin en ünlü eserlerinden olan ve adeta festival sembolleri haline gelen dinozorlar, Amy Goda isimli sanatçıya ait. Festivalin Dünya çapında ilgi görmesinin ve her sene artan bir ilgiye maruz kalışının özellikle Amy Goda’nın T-Rex heykeli ile doğrudan bağlantılı olduğunu söylesek yanlış olmaz.
Festival kapsamında oluşturulmuş birbirinden güzel heykellerden bazıları;
Tricaretops’un yapım iskeleti ve bitirilmiş hali;
Bir korsan gemisi 🙂
Yengecin yapım süreci ve bitmiş hali;
Kaynak: