İlginç Bilgiler

Dünya Kedilerin Gözünden Nasıl Görünür?

Araştırmacı ve sanatçı Nickolay Lamm, yaptığı çalışma ile kedilerin gözünden dünyanın nasıl göründüğünü anlamamızı sağladı. Lamm bu projesinde Pensilvanya Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi‘nden göz doktorlarına ve bazı başka uzmanlara danışarak çalışmış. Projenin sonuçları olarak elde ettiği görüntüler, aşağıda yer alıyor. Fotoğraflardan üst kısımda yer alan görüntü insan gözüne, alt kısımdaki ise kedi gözüne ait.

Kedi1

Proje sonuçları olarak sadece görüntü karşılaştırmaları değil, bunların nasıl elde edildiği ve hangi mantıkla ilerlendiği de açıklanmış. Buna göre kedilerin insanlara göre bazı artıları ve eksileri bulunuyor. Örneğin ‘periferik görme(çevresel görme, yandan görme) insanlarda her iki yandan 20° iken bu açı kedilerde 30°‘ye çıkıyor. Bu durum fotoğrafların sağ ve sol kısımlarında buğulanmış olarak simgeleniyor.

Kedi5

İnsan ile kedi arasındaki 10°’lik fark ise, görüntülerde de görüldüğü üzere kedilere görüntünün en sağ ve en solunda daha fazla görüş alanı sağlıyor.Bu durumun sonucu olarak insanın görüş alanı toplamda 180° iken, kedilerde bu ölçü 200°‘ye çıkıyor. Bu da kedilerin daha geniş bir alanı görebildiği anlamına geliyor.

Kedi3

İnsanlar, kedilere nazaran daha uzağı çok net şekilde görebiliyorlar. Net görüş mesafesi ortalama bir insanda 30 metre civarında iken kedilerde bu mesafe 7 – 8 metre ve daha altı olarak hesaplanmış. Bununla birlikte kedilerin görebildiği renkler ile insanların görebildikleri de farklılık gösteriyor. Zira kediler mavi ve sarıyı görebilirken, turuncu, kırmızı ve kahverengiyi göremiyorlar. Aslında yazıda yer alan fotoğraflardaki ‘kedi gözü‘ kısımları da bu yüzden yıkanmış fotoğraflar gibi görünüyor.

Kedi6

Kediler konusunda neredeyse herkesin bildiği bir durum ise ‘gece görüşü‘dür. İnsanlara nazaran çok daha yüksek bir gece görüş hakimiyetine sahip olan kedilerin bu özelliği, gözlerindeki yapısal farklılıktan kaynaklanıyor. Bir kedi, loş ışıkta ortalama bir insana göre yaklaşık 7 – 8 kat daha kaliteli bir görüntü elde edebilir. Durumun böyle olmasında hem kedi gözü yapısının farklılığının, hem de kedilerin göz bebeklerinin eliptik şeklinin etkisi var.

Kedi4

Göz yapısında ‘çubuk‘ ve ‘koni‘ hücreleri bulunur. Bunlardan koni hücreleri, ‘renk algılayıcı‘ gibi bir işleve sahiptir. İnsan gözündeki koni hücreleri, kedi gözüne göre çok daha fazla sayıdadır. Bu da gün ışığında insana, kediye nazaran çok daha ayrıntılı ve net bir görüntü yakalama fırsatını sunar.

Ancak çubuk hücreleri bakımından durum farklıdır. Zira kedi gözündeki çubuk hücreleri, insan gözündekilerden daha fazladır. Bu durum ise kedilerin insanlara nazaran geceleri çok daha kaliteli şekilde görebilmelerini ve çevrelerinde olagelen hareketlere karşı azami şekilde duyarlı olmalarını sağlamaktadır.

Kedi2

Son olarak yeri gelmişken kısaca kedi gözlerinin karanlıkta ne sebeple parladığından da bahsedebiliriz. Kedilerin göz bebekleri, gece avlanan canlılara has şekilde ‘eliptik‘ formdadır. Bu eliptik şekil ve gözde yer alan çubuk hücresi yoğunluğu sayesinde kedi gözleri, ışığı iki kere yakalama fırsatı buluyorlar ve işte ışığın kedi gözündeki bu yolculuğu, dışarıdan bakıldığında kedi gözünün ürkütücü şekilde parlıyor gibi görünmesine sebep oluyor.

Kedi7


Kaynak: popsci.comnickolaylamm.com