En Büyük Karadelik Bulundu
Astronomlar, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük karadeliği fotoğrafladı. NGC 4889 adını taşıyan eliptik galaksi, bizim güneşimizin tam 21 milyar katı büyüklüğünde bir karadeliği saklamakta.
Her ne kadar NGC 4889’un milyonlarca ışık yılı öteden çekilmiş buradaki fotoğrafı gayet sakin ve huzurlu gibi görünse de aslında bu galaksi; bugüne kadar tanımlanabilmiş en büyük karadeliğin ev sahipliğini yapıyor.
Hubble Uzay Teleskobu sayesinde fotoğraflanabilen NGC 4889 galaksisi, 300 milyon ışık yılı uzaklıktaki Coma Galaksi Kümesi’ne mensup bir galaksi. NGC 4889 için yapılan ‘hareketsiz’ tanımlamasına karşılık, bugüne kadarki tüm kayıtlı rekorları egale eden bu karadeliğin söz konusu galakside yer alıyor olması şaşkınlık vericidir.
Boyutları konusunda ilk etapta yapılan en iyimser tahminlere göre karadelik; güneşimizin 21 milyon katı büyüklüğünde ve karadeliğin olay ufku (yoğunluğu ve çekim kuvvetinden ışığın bile kaçamadığı alan), çap olarak 130 milyar kilometre civarında. Hubble Uzay Teleskobundaki veriler üzerine çalışan bilim adamlarına göre bu boyutlar yaklaşık olarak Neptün’ün Güneş etrafındaki yörüngesinin 15 katı civarındadır (Neptün, Güneş Sistemimiz’de Güneş’e en uzak gezegendir ve dolayısıyla Güneş etrafındaki yörüngesi de en uzun olan gezegendir).
Bir karadeliği doğrudan gözlemlemek, bugün bilinen fizik sınırları çerçevesinde imkânsızdır. Ancak bilim adamları, karadeliklerin varlığını; onların etrafındaki gök cisimlerinin hareketlerini etkileyen görünmez bir güç ile etkileşime girdiklerinin farkına vararak tespit edebiliyorlar. Tıpkı daha öncekiler gibi, NGC 4889’da bulunan karadelik de bu yöntemle keşfedilmiştir.