Bilim - TeknolojiUzay & Havacılık

Süper-Dünya’nın Atmosferinde Su İzine Rastlanmadı

Galaksimizde yer alan süper-dünyalardan birinin atmosferi ilk defa analiz edildi. 55 Cancri E ismini taşıyan bu güneş dışı gezegen (exoplanet), kuru bir atmosfere sahip ve su buharından hiçbir iz taşımıyor. Atmosferinin daha çok helyum ve hidrojen yoğunluklu olduğu tahmin edilen bu gezegen, dünyanın kütle olarak yaklaşık 8 katı büyüklüğünde.

Ara Kesit 27

Dünyamızdan 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan 55 Cancri E, 30 Ağustos 2004’te keşfedildiğinde ‘galaksimizde Dünya’ya en çok benzeyen gezegen’ olarak tanıtılmıştı. Gezegen, kendi sisteminde yer alan yıldıza, bir başka deyişle kendi güneşine hayli yakın mesafede bir yörünge düzlemi ile ilerlemekte. Yakın mesafeden kastımız, gezegenin ‘bir yıl’ kavramının, yani kendi güneşinin etrafındaki dönüşünü tamamlama süresinin Dünya zamanı ile ’18 saat’ten ibaret olması. Yıldızına bu denli yakın olması neticesinde yüzey sıcaklığının da 2.000 °C civarlarında seyrettiği düşünülüyor.

Bu tip gezegenler, kütlesel bazda Dünya’dan çok daha büyük, ancak aynı zamanda gaz devleri Jupiter ve Satürn’den de küçük olmaları sebebiyle ‘süper-dünya’ olarak adlandırılmaktalar.