GenelNaunet'in GünlüğüSanat

Etamin

Etamin, en kısa tanımı ile; delikli kumaşa çeşitli renklerde ipliklerle atılan çarpı şeklindeki işlemeye denir. İşlemeyi bazen yarım bazen 2-3 kat işleyebilirsiniz. Etamin’in, halk arasında daha çok ‘kanaviçe‘ olarak bilinmekle beraber diğer isimleri; goblen, çarpı işi‘dir. Çeşitli isimlerinin olmasının başlıca sebebi kullanılan iplik çeşitleridir. Etamin/Kanaviçe Batı kültüründeki goblene benzer, ancak ondan daha kalın iplerle ve daha sadedir. Bunun dışında goblende yarım çarpı işleme (/) yapılırken etamin/kanaviçede ise çift çarpı (x) işi yapılır.

Bu güzel el sanatının kökeni çok eskiye dayanmaktadır. Goblen özellikle 17. yüzyılda Avrupa’da popüler olmuştu ve “Krallar sanatı” olarak bilinirdi. Hemen hemen tüm Avrupa saraylarında bu sanatı perdelerde, örtülerde ve daha pek çok yerde görebilirdiniz. Ülkemizde ise 19. yüzyılda batılı diplomatlar ve azınlıklar sayesinde gelmiş ve yaygınlaşmıştır.

Bu bazen bir çiçek, bazen bir tablo bazen de pano olabilir. Ancak çoğumuzun etamin ile tanışması ya seccade, ya masa ya da buzdolabı örtüsü olarak görmemiz ile oldu.

Bazen ünlü kişilerin resimlerini veya tablolarını da etaminlerde görebiliriz. Temel sıkıntı düzgün tasarım şablonu bulmaktır. Neyse ki günümüzde internet siteleri sayesinde bu durum çok daha kolay. Tasarımlarda, kareli bir sayfa üzerinde; desende yer alacak her renk farklı simge ile belirtilir. Çarpıları da tablodaki yerlerine göre işlersiniz.

Etamin işinde kullanılan iğneler de diğer iğnelerden daha farklıdır. Temel özelliği ucunun sivri değil yuvarlak olmasıdır.

Etamin; son derece emek isteyen ve bir o kadar da yorucu, ancak insana da fazlasıyla iyi gelen bir el işidir. Günümüzde el işleri son derece pahalıya satılmakta. Hem malzeme hem de çeşitli tasarımlar bulabileceğiniz bazı siteler ise;


http://www.goblenci.com/
http://www.goblen.net/etamin/
http://www.cross-stitching.com/
http://www.123stitch.com/mermaid.html