ArkeolojiGenelTarih

Geometriyi İlk Kullanan Babillilerdi

Babilli astronomların, m.ö. 350-50 yılları arasında geometriyi kullanarak Jüpiter’in gökyüzündeki konumunu hesapladıkları keşfedildi. Humboldt Üniversitesi‘nde bilim tarihçisi olan Profesör Mathieu Ossendrijver‘e ait olan keşif, bilim tarihi açısından oldukça önemli; çünkü bilim tarihçilerin önceki varsayımlarına göre bu tarz hesaplamaların ilk defa 14. yüzyılda Paris ve Oxford’daki Avrupalı bilim insanları tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyordu. Prof Ossendrijver’in keşfi bilim tarihinde bir düzeltmeyi gerektirecek.

Babil1

Milattan önce 17. yüzyılda Mezopotamya olarak bilinen bölgede kurulan Babil Uygarlığı’na ait beş tablet, 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşen kazılarda keşfedilmişti ve tabletler British Museum’da korunuyordu. Prof. Ossendrijver’in çalışmasında; tarih öncesi çivi yazılarını çevirisi ve kalın hatlı işaretlemeleri çözümlemesi sonucu ortaya çıkan bulgulara göre, Babilli astronomların daha önce bilinen bilgilerin aksine geometrik yöntem ve düşünmeyi sanılandan fazla kullandığı ortaya çıkmış.

Babil2

Önceki yıllarda Babilli’lerin daha etkin şekilde aritmetik konseptlerle işlem yaptığı düşünülürken Babilli astronomların trapezoid olarak adlandırılan dört kenarlı şekiller kullanarak Jüpiter’in iki zaman aralığında ufukta ortaya çıkışını ve Gezegenin 60 ile 120 gündeki konumunu gösterdikleri keşfedilmiş. Trapezoidin alanı Jüpiter’in yörüngesinde yaptığı mesafeyi verirken şeklin yatay tarafı (bir ekseni) zamanı, dikey tarafı (diğer bir ekseni) da hızı temsil ediyor. Bu hesaplamalar ile Babilli’lerin tabletlerde, Jüpiter’in iki zaman aralığında ufukta ortaya çıkışını gösterdikleri ve gezegenin 60 ve 120 gündeki konumunu belirleyebildikleri görüldü.

Babillilerin bu tekniği milattan önce 350 yıllarında geliştirdiklerini düşünülüyor.


Kaynak:

http://science.sciencemag.org/content/351/6272/482