Gezi - Seyahat

İskoçya’nın Bazalt Harikası: Fingal Mağarası

Manzarası baz alınarak Vikingler tarafından adlandırılan Fingal Mağarası bugün İskoçya’nın, üzerinde yerleşim bulunmayan Staffa Adası’nda yer alıyor. Dışa açılan kapısının iki yanı, altıgenler yapılarla sarılı ve son derece etkileyici olan mağara, dış kısmının bu duruşuyla adanın yakınlarından geçenlere davetkâr bir görünüm sunuyor. Mağaranın içi ise neredeyse mükemmel orantılanmış altıgen bazalt sütunlarla bezeli şekilde tarihe tanıklık ediyor.

İrlanda’nın kuzey doğu ucundaki ünlü Devler Geçidi’nin (Devler Kaldırımı / Giant’s Causeway) doğal yapısı ile benzerlik gösteren Fingal Mağarası da tıpkı Devler Geçidi gibi yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde akışta olan volkanik lavlar tarafından şekillendirilmiş. Eriyik halde bulunan kayaların şekillendirdiği bu doğal oluşumların her ikisinin de mimarı aynı lav akıntısı. Her ne kadar bugün Fingal Mağarası küçük bir adada, Devler Geçidi ise ana karada bulunuyor olsa da; lav akıntısı sonucu oluştukları dönemlerde aralarında bir köprü vardı. Devler Geçidi’nden bir görünüm;

Bu iki oluşum birbirleri ile o kadar benzer yapılar ki; eski dönemlerde yaşamış olan İrlanda ve İskoç Keltleri’nin bu doğal oluşumların kaynağına ilişkin bilimsel verileri olmamasına rağmen ikisi arasında bir mitolojik bir bağ bile kurmuşlardı. Efsaneye göre dev savaşçı Finn McCool (Fionn mac Cumhaill), Kelt savaş tanrılarından biri olan Benandonner’i alt etmek için Devler Geçidi’nden Fingal Mağarası’na bir köprü inşa etmişti.

Fingal Mağarası’nın doğal bir harika oluşu, 1809 doğumlu Alman besteci Felix Mendelssohn’u da etkilemiştir. Seyahatleri sırasında bu doğal harikayı gören besteci buradan ilham alarak Hebride’s Overture isimli eserini bestelemiştir. Fingal Mağarası olarak da adlandırılan bestesinde Mendelssohn; dalgaların mağaranın bazalt kıyılarına vurup geri çekilirken çıkardığı seslerden etkilenmişe benziyor. Besteyi, aşağıdaki video aracılığı ile dinleyebilirsiniz. (E-Posta takipçilerimizin videoyu görüntüleyebilmek için sitemizi veya Deniz Humması – Youtube Kanalı’nı ziyaret etmeleri gerekmektedir.)

Fingal Mağarası’nın etkilediği tek sanatçı Mendelssohn da değildir. Ressam Joseph Mallord William Turner da “Fingal Mağarası, Staffa” ismini verdiği eserini, mağaradan aldığı ilhamla yapmıştır. Aşağıda, eserin görselini inceleyebilirsiniz.


Bunların yanı sıra Pink Floyd müzik grubu ve heykeltraş Matthew Barney de Fingal Mağarası’nın ihtişamından nasibini almış sanatçılar arasındadır.

Fingal Mağarası’nın sanatçılara böyle ilham vermiş olması, ününün ve dolayısı ile turistik değerinin de artmasını sağlamış. Bugün İskoçya’nın en ünlü turistik mekânlarından biri haline gelen mağaraya günlük geziler de düzenlenmektedir. Fingal Mağarası’nı ziyaret etmek için Staffa Adası’na yapılacak günlük bir gezi, seyahat severler için son derece cazip bir seçenek olabilir.


Kaynak: Curiosity, Wikipedia.