Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (Civil War)
Captain America‘nın 3.filmi olan Civil War Türkiye’de de tarihin en iyi Marvel – Disney açılışını yaptı. Film, Box Office Türkiye verilerine göre ilk üç günde 470.107 seyirci ile 6.245.145,00 TL’lik hasılat elde etti. ABD açılışında ise 179.139.142 dolarlık bir gişe elde etti. Fragmanlar, tv spotları derken 2016’nın Marvel açısından en çok beklenen filmlerinden biri olan Civil War’u izledim. Dilim döndüğünce, bilgim yettiğince incelemesini yapmaya çalışacağım.
..Yazının buradan sonrası spoiler içermektedir..
İlk olarak filmde de çizgi romandaki gibi kahramanlarımızın birbiriyle çarpışmalarının sebebi, kimliklerini açıklayıp devlete bağlı olmalarının istenmesi (yanlış hatırlamıyorsam çizgi romanda Amerikan Hükümeti‘ne bağlı olmaları isteniyordu filmde ise Birleşmiş Milletler var işin içinde.) Avengers ekibinden, kabaca bundan sonra devletlerin uygun görmediği durumlarda olaya dahil olmayacaklarını belirten Sokovia Sözleşmesi’ni imzalamaları isteniyor. Iron Man bu sözleşmenin kabul edilmesi gerektiğini düşünürken Captain America kabul edilmemesi gerektiğini, devletlerin boyunduruğu altına girmemeleri gerektiğini düşünüyor. Ancak kahramanlarımızın birbirlerine düşmelerinin asıl sebebi Zemo diyebiliriz. Sokovia Sözleşmesi’nin imzalanacağı ve 117 ülkenin temsilcilerinin katıldığı binaya bombalı saldırı düzenleyip, bunu Bucky yapmış gibi gösteren Zemo, büyük merakla beklenen Black Panther‘in de olaya dahil olmasını sağlıyor.
Gerek Black Panther’in kostümü olsun gerekse karakteri canlandıran Chadwick Boseman‘ın oyunculuğu olsun benim çok hoşuma gitti. Filmde merakla beklenen bir diğer karakter olan Spiderman gerçekten beklentimin çok çok üstündeydi. Film öncesi Tom Holland‘ın nasıl bir Spiderman olacağı konusunda şüphelerim vardı fakat Holland hem çok iyi bir Peter Parker olmuş hem de çok iyi bir Spiderman olmuş.
Spiderman sadece 10-15 dakika görünse de solo filmler için gayet umut vericiydi ve filme gerçekten çok ayrı bir renk kattı. Civil War’u, rakibi Batman v Superman‘den daha iyi yapan en önemli faktörlerden bir tanesi ise neredeyse filmin başından sonuna kadar ve adına uygun şekilde ilerleyen Süper Kahramanların çarpışmasıydı. Batman v Superman’de kahramanlarımız 5 dakika kapışmış, sonra Doom için birleşmiş ve asıl beklentimiz olanı verememişti.
Çizgi romanın aksine filmde Iron Man’i haklı gösterebilecek sebepler vardı. İzlerken buram buram Iron Man sempatisi kazanmanızı sağlayacak en önemli olay ise Iron Man’in anne ve babasının ölümünden Bucky’nin sorumlu olması ve Captain America’nın bunu bilmesine rağmen Iron Man’e söylememesi oluyor.
Son olarak film, ne Avengers: Age of Ultron kadar büyük hayal kırıklığı oldu, ne de ilk Avengers filmi kadar beklentilerin üstüne çıktı.