Dijital Sanat

Levi Bettwieser ve Kurtarılmış Film Projesi

Eski anılarınızı hatırlayınca keşke o döneme dönsem dediğiniz oluyor mu? Eski fotoğraflar işte bu noktada devreye giriyor. Örneğin İstanbul‘da betondan çok ağaçların olduğu dönemi ya da aile büyüklerimizin gençlik halleri gibi bizim asla göremeyeceğimiz anları fotoğraflar belgeliyor. Günümüz teknolojisi ile kaybolan fotoğrafları çoğunlukla geri getirmek mümkün. Ancak dijital fotoğrafçılık öncesinde bu mümkün değildi. Kayıp veya bastırılması unutulmuş resimleri bir gün biri bulup bassa ne hoş olurdu öyle değil mi? İşte Levi Bettwieser tam olarak bunu yapıyor.

Kendi anlatımıyla Kurtarılmış Film Projesi; 1930’lar ile 1990’ların sonu arasındaki dönemlerin film üzerinde kayda alınmış görüntülerinin bir online arşivi. Bettwieser işe, bundan üç yıl önce kendi kendine topladığı eski ve açılmamış film rulolarını banyo yaparak başladı. Sonrasında ise proje büyüdü. Şu anda oldukça hasar görmüş fotoğraf ve videoları bile kurtarabiliyorlar.

Bettwieser, yaptığı işin amacını şöyle anlatıyor: “Kurtardığım her görüntü, birisi için özel. Her kare, bir anıyı ölümsüzleştirmek için çekilmiş. Fotoğraf çekilmiş, film rulosu bitmiş, makinadan çıkarılmış, fakat asla bilemeyeceğimiz nedenlerden dolayı asla basılmamış. Bu anlar, asla bir fotoğraf albümüne konulamamış. İnanıyorum ki, bu anları yakalayan fotoğrafçının kişisel deneyimi paylaşılmayı hak ediyor. Böylelikle tarihe sonsuza kadar iz bırakabiliyorlar.” 

Bu projeyi ünlü yapan olay ise 1. Dünya Savaşı‘na ait resimlerin ortaya çıkarılmasıydı. ABD – Ohio‘daki bir açık arttırmadan aldığı tam 31 rulo filmi basınca proje ilgi çekti. Proje hakkında kısa bir video için;

Levi Bettwieser’ın bundan sonraki projesi ise; kullanıcıların araştırma yapmasını ve fotoğraftaki objelerin coğrafi mekanını aratmasını sağlayacak bir fotoğraf galeri uygulaması yapmak. Projeyi YouTube’daki “Rescued Film Project” kanalından takip edebilirsiniz. Konuyla ilgili video için;


Kaynakça: Aljazeera, Lomoghraphy.