Linux’ten Neden Bu Kadar Korkuyoruz?
Yazımızda, öncelikle Linux‘tan küçük anekdotlara değinip daha sonra ‘neden Linux kullanmalıyız?‘ ‘Neden Linux’ten korkmamalıyız?‘ Sorularına cevap vereceğiz.
Linux; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. İsmi ilk olarak “Linus Torvalds” tarafından yazılmış ve 5 Ekim 1991 Linux 0.02 etiketiyle duyurusu yapılarak kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan Windows işletim sisteminin alternatifi durumundadır ve son yıllarda kullanıcı sayısını arttırmıştır.
Linux başlı başına bir işletim sistemi değildir. Linux, bir işletim sistemi çekirdeğidir. Dağıtım olarak adlandırdığımız; GNU yazılımlarını ve diğer özgür yazılımları bir araya getiren ve tüm bunları bir Linux çekirdeği ile beraber toplu, derlenmiş ve kolayca kurulabilen bir işletim sistemi olarak piyasaya süren birçok çalışma mevcuttur. Bunların içinde en fazla kullanılan: Ubuntu, Debian, Mint, Pardus ve Fedora‘dır. Nasıl Windows’ta Xp, Vista, 7, 8, 8.1 ve 10 gibi sürümler varsa; dağıtımları da bir bakıma (benzetme açısından) bunlara benzetebiliriz.
Gelelim Linux’un genel hatlarıyla kolaylıklarına: Bir kere Linux kullanmak çok kolaydır, kurulumu çok basittir, (kurulum yaparken bile internete girebilirsiniz) Güvenlidir, hızlı açılır, zamanla şişmez, driver-update sorunu yoktur, ücretsizdir ve kişiselleştirilebilir. Şimdi bir örnek vererek kafanızdaki Linux’ı şekillendirelim. Kurulum tamamlandı ve Windows’a göre 2 kat hızlı bir şekilde masaüstüne ulaştık. İnternet bağlantısının olduğunu varsayarak devam ediyorum. İşletim sistemimiz otomatik olarak en güncel update işlemlerini ve bilgisayar donanımlarının driverlerini yükledi. İstediğiniz bir program varsa yazılım deposunda bulup indir demeniz yeterlidir. Gerekli programları kurduktan sonra, üst düzey masaüstü efekt ve görsellerini uyguluyoruz. Artık işletim sistemimiz kullanmaya hazır. Hiçbir USB, CD/DVD, harici disk takmadan sadece işletim sistemi CD/DVD‘si ve internet ile işlem tamam!
Dünya nüfusunun %95’i Windows’u kullandığından, bilgisayar korsanlarının hedefi de Windows kullanıcılarıdır. Windows için hazırlanan virüs, keylogger, trojan diye tabir ettiğimiz solucanlar; Linux işletim sisteminde dosya sisteminin farklı olmasından dolayı işe yaramaz. Ayrıca güvenlik açıkları yok denecek kadar azdır. Windows’ta başlıca 138. ve 139. portlardan bile başka bir bilgisayar kullanıcısı uzaktan bilgisayarınıza bağlanabilir. Ancak Linux kullanıyorsanız; bu ve buna benzer güvenlik açıklarından korkmayın.
Açık kaynak kod yapısı sayesinde beğenmediğiniz bir programı ya da işletim sisteminin bir parçasını kodlayarak ya da kod merkezlerinden alıntı yapılarak değiştirebiliyorsunuz. Yani hali hazır bir işletim sistemi kurup kullanmak yerine, kendinize göre şekillendirebiliyorsunuz ki bu; büyük bir lükstür.
Kısaca, insanın ufkunu genişletmesi gerekiyor. Bir programa ya da bir işletim sistemine takılmamak gerekir. Zamanında MSN Messenger ile başlayan sosyal medyanın şu an nerelerde olduğunu unutmayalım…
Kaynak:
http://groups.google.com/group/comp.os.minix/
http://egitimevreni.com/
https://ubuntu-tr.net/