Lost in Space Dizisinin Yüzlerce Yıllık Geçmişi
Lost in Space dizisi, bugünlerde Netflix’te oldukça popüler. Güzel bir senaryonun sağlam bütçelerle desteklendiği yapımda ekip de yetenekli olunca, haliyle ortaya etkileyici bir çalışma çıkmış durumda. Ancak Netflix’in 2018 yapımı orijinal dizisi olsa da, esasında Lost in Space’in geçmişi 1812 yılına kadar gidiyor.
Zira Lost in Space, esasında CBS (Medya Kuruluşu) bünyesinde 1965 – 1968 yıllarında yayınlanan Irvin Allen yapımı, aynı isimli dizinin yeniden çekilmiş hali. İlk yayınlandığı 60’larda da oldukça beğeni toplayan ve yüksek bütçelerle çekilen dizi, bugün de performansından pek bir şey yitirmişe benzemiyor. Ancak Irvin Allen yapımı olan ilk versiyon da aslında sıfırdan kurgulanmış bir dizi değil. 1965 yılında ilk kez yayınlanan dizi, öyküsünü kendinden önce Western Publishing firmasının Gold Key Comics markası altında çıkarılan Robinson Uzay Ailesi (Space Family Robinson) isimli çizgi romana borçlu. Hatta çizgi romanın yayımcısı Western Publishing firmasıyla aralarında küçük bir telif sürtüşmesi bile yaşanmış.
Dizi ilk çıktığında öykünün açıkça romandan ilham aldığı, hatta yer yer tıpatıp alıntılandığı fark edilmiş. Ancak telif hakları ihlal edilen Western Publishing; CBS’ye veya Irvin Allen’a dava açmak yerine, “Lost in Space” ismini çizgi roman kapağında kullanabilecekleri bir anlaşma noktası aramış. Bunda başarılı da olmuşlar, derginin Ocak 1966’da yayımlanan 15. Sayısının kapağı “Space Family Robinson” değil, “Space Family Robinson – Lost in Space” olarak hazırlanmış. Bu kısa açıklamadan sonra konumuza dönelim 🙂
Lost in Space dizisinin kökenine iniyorduk. Bahsettiğimiz çizgi roman da henüz tam kök değil, dahası var! 1962 – 1982 yılları arasında yayında kalan bu çizgi romanın da arkaplanında bambaşka bir eser yatıyor. Başta belirttiğimiz gibi, tüm bu Lost in Space kurgusunun ardında; 1812 yılında ilk kez yayınlanan, Johann David Wyss tarafından kaleme alınan İsviçreli Robinsonlar (The Swiss Family Robinson) romanı var.
Roman, Avustralya’ya seyahat etmekte iken Doğu Hint Adaları’nda kaza geçirerek mahsur kalan İsviçreli Robinson ailesinin maceralarını anlatırken doğa tarihi ve pozitif bilimlerden esinleniyor. Wyss’in romanı yazmaktaki amacının, dört oğluna aile değerleri, doğa, özgüven gibi konularda eğitim vermek olduğu belirtilmektedir.
Her ne kadar kitabın isminde “Robinson” varsa da bu, İsviçre kökenli bir isim değildir. Wyss kendi romanında; Daniel Defoe’nun, kaza geçiren bir denizcinin maceralarını anlattığı ve ilk kez 1719’da yayımlanan dünyaca ünlü romanı Robinson Crusoe’dan esinlendiği için bu ismi kullanmıştır.
Severek izlenen Netflix orijinal dizisinin geçmişi böyleyken, dizinin harika oluşunun ardında bir dünya klasiğinin (Robinson Crusoe) esintilerinin olması da diziye ayrı bir anlam katıyor.
Son olarak, küçük bir ayrıntı ile bitirelim. Lost in Space ayrıca 1998’de bir de film olarak çekilmiştir. Stephen Hopkins’in yönetmenliğini yaptığı filmde, tıpkı 2018 yapımı dizide olduğu gibi; 1991’de vefat eden Irvin Allen’a atıfta bulunulmuştur.
Bu güzel yapım hakkında daha pek çok satır karalayacağız 🙂