Süper Güçlü ‘Karınca’ Robotlar
Karıncaların, küçücük vücutlarına oranla muazzam ağırlıkta nesneleri kaldırabildiklerini herkes bir şekilde duymuştur. Doğa harikası karıncaların bu özelliği, insanları her zaman etkilemiştir. Konu ‘güç‘ ve ‘mekanik‘ olunca haliyle karıncalar; mühendislerin yoğun ilgisine maruz kalmıştır.
Boyutlarına oranla çok inanılmaz bir güce sahip olmaları nedeniyle uzun zamandır mühendisler için birer ‘model‘ teşkil eden karıncalar, bugün robot teknolojisine de ilham vermektedir. Aynı ilhamla hareket eden Standford Üniversitesi‘nden bilim insanları da karıncaları model alarak büyük boyutlu nesneleri hareket ettirebilecek kadar güçlü, ancak boyut olarak oldukça küçük, MicroTug isimli robotlar geliştirdi.
Toplam ağırlıkları 100 gramı geçmeyen 6 adet mini-robot (tanesi 16 – 17 gram civarında) üreten bilim insanları, bu robotlarla 18 tonluk bir aracı ‘çekerek’ hareket ettirmeyi başardı. Bizlerin boyutunda düşünülürse bu oran; 6 insanın Eyfel Kulesi yanında 3 adet Özgürlük Heykeli‘nin toplam ağırlığını çekmesine eşittir.
‘Sürtünmenin sınırlarına‘ dair yaptıkları araştırma çerçevesinde bu robotları üreten bilim insanları, söz konusu gösterinin de aynı araştırmanın bir parçası olduğunu belirtiyor.
Araştırmanın devam aşamalarında ise ağırlık kaldırma yerine ‘mini-robotların organize çalışmasına’ odaklanacaklarını söyleyen bilim insanları, karıncalar arasında gerçekleşen eş zamanlı işbirliğinin robotlarda da çok daha yüksek verimli sonuçlar doğuracağını düşünüyor. Zira bu ‘eş zamanlı çalışma’ aslında karıncaların ‘ağır nesneleri kaldırmak’ için ortaya koyduğu hareketin aynından ibarettir.
MicroTug ile ilgili tanıtım videosu için;
Kaynaklar;
100 Gram Robots – Futurism Website
MicroTugs – BDML (Standford University)