Çağdaş Heykel Sanatının En İlginç Örnekleri
Heykel en basit tanımıyla, sanatsal bakış açısıyla oluşturulmuş üç boyutlu sanat eserleridir. Heykeller; taş, mermer, ağaç ve demir gibi çok çeşitli malzemelerden yapılabilir. Bu kimi zaman yontarak kimi zaman da kalıba dökerek olabilmektedir. Tarihte bilinen ilk heykel Almanya’nın güneybatısında olan Stadel Mağarası‘nda 1939 yılında bulunan aslan başlı heykeldir. Mamut dişine oyulan ve “Hohlenstein-Stadel Aslan Adam” heykeli olarak da bilinen bu heykel üzerinde yapılan radyokarbon testleri, eserin M.Ö. 40.000 yıllarına ait olduğunu göstermiştir. Tarihteki ilk insan figürü ise çıplak bir kadını betimlemiştir. Heykelin başı kayıptır ve bu heykelin de M.Ö. 35.000 civarında yapıldığı belirlenmiştir. Söz konusu insan figürü de Almanya’da “Hohle Fels” mağarasında bulunmuştur. Bu sebeple Hohle Fels Venüsü olarak da bilinir.
Modern sanatta ise oldukça ilginç, bazıları hüzünlü bazıları ise düşündürücü örnekler mevcut. İşte günümüz heykel sanatının en ilginç örneklerinden bazıları;
Zenos Frudakis – Özgürlük (2001)
Özgürlüğe ulaşmak için katlanılan zorlukları betimlemektedir.
Aşk, Alexander Milov, 2015, ABD
Ukraynalı sanatçının eseri geçtiğimiz sene ABD’de düzenlenen “Burning Man” festivalinde yer aldı. Sanatçı eserini şu şekilde betimliyor “Eser, bir kadın ve erkek arasındaki anlaşmazlığı olduğu kadar, insanın içiyle dışı arasındaki çatışmayı da gösteriyor. Adamın ve kadının iç benliklerini simgeleyen çocuklar ızgaraya rağmen ellerini kavuşturmuşlar. Karanlık bastıkça çocuklar aydınlanmaya başlıyor. Bu aydınlanma insanları bir araya getiren, barışma fırsatı veren saflığın ve içtenliğin bir göstergesi”.
‘Erkek ve Kadın”, Tamara Kvesitadze, Gürcistan, 2010
Heykelin ilham kaynağı 1937‘de Azeri yazar Kurban Said‘in yazdığı ”Ali and Nino” adlı romandır. Eser hüzünlü bir aşk hikayesini anlatır. Ali müslüman bir genç, Nino ise Gürcistanlı bir prensestir. Sovyet ilgali ile aşıklar ayrılmak zorunda kalır. Heykel her gün akşam saat 19:00’da hareket etmeye başlar ve iki figür tekrar ayrılmadan önce birbirlerini kucaklar. 10 dakika sonra ise bütün hareket son bulur.
Robert Glen – Mustangs at Las Colinas, ABD (1984)
Heykel Teksaslı girişimci ve öncü ilk yerleşimcilere ithaf edilmiştir.
Paige Bradley – Expansion, ABD (2004)
Heykelin temel amacı içimizdeki gücü göstermektir. Heykelin orjinali New York‘ta olmakla birlikte bir kopyası Kaliforniya‘da, diğer kopyası ise Londra‘da bulunmaktadır.
ChongFah Cheong – First Generation (2000)
Eser Singapur’un tarihine göndermedir.
Jerzy Kalina – Yoldan Geçenler, Wroclaw-Polonya (2004)
Eser, Polonya‘da 1981 yılında yürürlüğe giren askeri yasalardan sonra ortadan kaybolan insanları betimlemektedir.
Rowan Gillespie, Famine, Dublin, İrlanda
Nelson Madela, Marco Cianfanelli, 2012, Güney Afrika
Sanatçı efsane lider Nelson Mandela‘yı betimlemiştir.
Can Togay ve Gyala Pauer – Danube Parkı’ndaki ayakkabılar, Budapeşte Macaristan (2005)
Eser 2. Dünya Savaşı sırasında ölen Yahudilerin anısına yapılmıştır.
Siyah Hayalet, S. Jurkus & S. Plotnikovas, Litvanya
Eser 1595 senesine ait yerel bir efsaneye gönderme yapmaktadır. Hikaye şöyledir; Memel (Kleipeda) Şato Muhafızı Hans von Heidi akşam üstü rıhtımlarda yürürken kapşonlu, karanlık bir hayaletle karşılaşır. Hayalet önce O’na şehrin tahıl ve odun kaynaklarının yeterli olup olmadığını sorar ve Hans von Heidi de kaynakların gayet yeterli olduğunu söyler. Ancak devamında hayalet muhafızı uyarır ve kaynakların çok yakında tükeneceğini, şehre yetmez duruma geleceğini söyleyerek ortadan kaybolur.
Hippopotamus, Taipei, Tayvan
Eser doğal hayatın önemine dikkat çekmek için yapılmıştır.
Değişiklikler, Jason Decaires Taylor, Grenada, 2006
Sanatçının su altında pek çok heykeli bulunmaktadır. Temel amacı denizlere ve okyanuslara verilen tahribata dikkat çekmektir. Eserlerinin bir diğer örneği ise Bahamalar’da yer alan “Okyanus’u sırtlayan kız” adlı çalışmasıdır.
Eksilmek ve Artmak, David Mccracken, Avustralya, 2013
Sanatçı burada optik bir illüzyon yaratmak istemiştir. Eserin görüntüsü Led Zeppelin‘in Stairway To Heaven adlı efsane şarkısına adeta gönderme yapmaktadır.
Mehmet Ali Uysal, Ten, 2014
Le time Basse-terre sitesine göre aynı zamanda dokunulabilir olan çalışma “Yeryüzü, çevre ve insanlar ilişkisinden hareketle gezegeni korumak üzerine çok yalın bir mesaj veriyor”. Eser, doğada yapılan herhangi bir hareketin bile tıpkı insan derisinde meydana gelen tahrifata benzer bir etki yaratabileceğine dikkat çekiyor. Eser, 2014’te “Dünyanın En İyi 10 Kamusal Sanat Örneği” listesinde yer almıştır.
Yağmur Damlası, Nazar Bilyk, Ukrayna, 2016
Sanatçıya göre yağmur damlası tüm yaşam formları ile insanın iletişim kurmasının sembolüdür. Kısacası burada insanın doğa ile iletişimini anlatmak istemiştir.
Lorenzo Quinn, Doğanın Gücü, Doha, Katar
Heykelin aynısından ABD, Monako, Singapur ve İngiltere’de bulunmaktadır.
Bruno Catalano – Les Voyageurs (2013)
Şair Mihai Eminescu, Onesti, Romanya
Eser, Romanya‘nın ünlü şairi Mihai Eminescu anısına yapılmıştır.
Tarihe Saygı Parkı heykelleri, Türkiye
Bu heykeller Çanakkale Savaşı‘nda yaşanmış “Bomba Sırtı Vakasını” betimliyor.
İlhan Koman – Akdeniz (1980)
Bu muhteşem eser yıllarca yer değiştirdi ve şimdiki yeri de ne yazık ki ona pek uygun değil.
Kuzgun Acar – Kuşlar (1966)
Sanatçının eseri yıllarca İstanbul – İMÇ‘nin binasında bakımsız halde kaldıktan sonra nihayet bakımı yapıldı ve Sabancı Müzesi‘nde sergileniyor.
Kaynakça; Wikipedia, Dailymail, Hayretedeceksin.com, Boredpanda, Brightside.me, Azsekerli.com, Saylabas.com, Milliyet.