Bilim - Teknolojiİlginç Bilgiler

Havadaki Nemden Su Üreten Şişe

Özellikle bisiklet sporu yapanlar için bir litresi bile ağırlık açısından ciddi farklar yaratan su şişelerinde klasik modellerin artık yerlerini yeni nesil bir buluşa bırakacağa benziyor. Su dolu bir şişeyle seyahat etmek yerine, boş ancak zamanla su üreterek kendi kendini dolduran şişe ile yola çıkmak hem ilginç hem de çok daha verimli gibi görünüyor.

Avusturyalı endüstriyel tasarımcı Kristof Retezár tarafından tasarlanan ve üretilen Fontus isimli su şişeleri, havadaki nemi toplayarak içilebilir, temiz suya dönüştürüyor. Fontus Airo, yürüyüş yaparken yanınızda bulundurabileceğiniz şekilde tasarlanmışken Fontus Ryde, bisikletinize monte edilmek üzere düşünülmüş bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

Fontus Airo

Boyutlarına göre çeşitlilik göstermekle birlikte ortalama bir saatlik zaman zarfı sonunda bir şişe dolusu içme suyunu hazır edebilen Fontus; her ne kadar şu an için sadece Airo ve Ryde modelleri ile görücüye çıkmış olsa da, salt olarak sporculara hitap etmesi için tasarlanmış bir ürün değil.

Fontus Ryde

Kristof Retezár; su sıkıntısı çekilen bölgelerde yaşan bir milyardan fazla insana yardım edebilmek ve insanların merkezi su kaynaklarına bağımlı kalmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri için basit ve taşınabilir bir şey tasarlamak istemiş. ‘Fontus’ ile bunu başaran Retezár icadını; ‘sadece havadaki nemin yoğunlaşması‘ şeklinde tanımlıyor. Ancak Fontus’un; kesinlikle bu kadar basit bir tanımdan çok daha fazlası olduğunu ifade etmeliyiz.

Şişenin bağlı olduğu küçük mekanizma; nemli havanın, mekanizmanın içinde yer alan ve küçük fırça kıllarına benzeyen dişlerden süzülmesi ile su damlacıklarına dönüşmesi şeklinde çalışıyor. Mekanizmanın üst kısmındaki küçük güneş panelleri de bataryanın sürekli olarak çalışmaya hazır konumda beklemesini sağlıyor.

Fontus Ryde3

Fontus, 30 ile 40 derece arasındaki sıcaklıklarda ve %80 – 90 oranında nem barındıran hava ortamlarında azami verimle çalışıyor. Bu şartlar altında Fontusla, ortalama bir saatlik dilimde yarım litre su elde edilebiliyor.

Fontus şu an için böcekler, kalıntılar gibi büyük çaplı kirleticilerden arındırılmış bir su üretiyor ancak mekanizmanın içinde yer alan filtre; henüz tortu gibi çok daha küçük boyuttaki unsurları temizleyebilecek kapasitede değil. Dolayısıyla şişenin kirli hava sahalarında kullanımı da şimdilik pek iyi bir fikre benzemiyor. Projenin henüz ‘harika’ sayılamayacağı noktasında alçak gönüllü davranan Retezár, Fontus’un ileri modellerinde mekanizmaya küçük bir karbon filtresi ekleyerek bu sorunun üstesinden gelebileceğini ve özellikle kirli hava sahalarında yaşayan insanlara bu şekilde yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Tasarımcı, Fontus’u geliştirmek ve maliyetini düşürerek şişenin fiyatını 100 $’ın altına çekebilmek için 2016 son baharına doğru Kickstarter veya benzeri bir ortamda sponsor aramaya başlayacak.

Fontus’un tanıtım videosu için;


Kaynak: Fontus.at, TechInsider.