Voyager Görevi ve Altın Plaklar
Nasa’nın ‘Voyager‘ ismini verdiği uzay görevi, 1977’de fırlatılan iki araç ile başlamıştır. Temel amacı, insanlığın daha önce hiç gitmediği yerlere dair bilgi toplamak ve keşifler yapmak olan Voyager görevi, farklı rota izleyen iki uzay aracı vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Bu araçlardan Voyager II ismi verilen 20 Ağustos 1977’de, Voyager I isimli olanı ise 5 Eylül 1977’de fırlatılmıştır. Her iki araç da yolculuğuna, ABD’nin Florida eyaletinden başlamıştır.
Voyager I ve II, yaklaşık 40.000 (Kırk Bin) yıl, bir başka deyişle 1.8 ışık yılı sonra hedefleri olan yıldızlara ulaşacaktır. Voyager I, Zürafa Takımyıldızı‘ndaki (Camelopardalis takımyıldızı) Gliese 445 (AC +79 3888 olarak da bilinir) isimli yıldıza ulaşacakken, Voyager II’nin ise Ross 248 isimli yıldızı geçeceği düşünülmektedir. Ancak o gün geldiğinde, Voyager uzay araçlarının Dünya’dan kontrol edilebilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak.
Voyager II’nin, Ross 248’den sonraki rotasında ise gökyüzündeki en parlak yıldız, Sirius vardır. Voyager II, bundan yaklaşık 4,3 ışık yılı sonrasında Sirius’un yanından geçiyor olacak.
Voyager I, 1977’deki fırlatmanın ardından Jüpiter, Satürn ve Satürn’ün büyük uydusu Titan‘ı geçerek 1990’da Güneş Sistemi’ndeki en dış gezegen yörüngesi olan Plüton’un yörüngesini geride bıraktı. Kasım 2004’te ise Güneş Sistemi’nden tamamen ayrılarak Kuiper Kuşağı’na geçti. Bugün an itibariyle yıldızlararası uzayda (interstellar space) seyretmekte olan Voyager I, yukarıda da belirttiğimiz gibi yaklaşık 1.8 ışık yılı sonra hedefine ulaşmış olacaktır. Saatte yaklaşık 61.000 km süratle hareket eden Voyager I, önce Güneş Sistemi dışına, sonrasında ise yıldızlararası uzaya çıkmayı başaran ilk araç olarak tarihe geçmiştir. Aslına bakarsanız, insan yapımı ilk ‘şey’ de diyebiliriz. İnsan eli, ilk defa Voyager I vasıtasıyla yıldızlar arası uzaya çıkmayı başarmıştır.
Voyager II ise, kader arkadaşına oranla biraz daha yavaş bir şekilde seyahat etmektedir. Yaklaşık olarak saatte 54,000 km hızla yolculuğuna devam eden Voyager II, şuan Güneş Sistemi’nin son noktaları olan ‘heliosheath‘ katmanı ile yıldızlar arası uzayın başlangıcı arasında seyretmektedir. Kısa süre sonra o da, tıpkı Voyager I gibi, yıldızlar arası uzaya çıkacaktır.
Voyager I ve II’nin dikkat çekici bir diğer yanı da taşımakta oldukları ‘Altın Plaklar’dır. Her iki aracın da üzerine monta edilmiş halde duran altın plaklar, insanoğluna ilişkin çeşitli tanıtım verilerini taşımaktadır. Bunlar arasında Dünya’dan 115 adet görüntü, rüzgar sesi, fırtına sesi, kuş sesi, balina sesi gibi doğal ses örnekleri, çeşitli kültürlere ait müzik örnekleri, 55 farklı dilde sesli selamlama mesajı, ABD Başkanı Jimmy Carter ve BM Sekreteri General Waldheim’in yazılı mesajları yer almaktadır.
Sesli selamlama mesajları, altı bin yıl öncesine ait bir dil olan Akad dili ile başlayıp, bugünün modern Çincesi ile bitmektedir. Bunlar arasında bir adet Türkçe mesaj da vardır ve şu şekildedir; (erkek sesi ile) ‘Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah-ı şerifleriniz hayrolsun.‘ Plakta yer alan tüm ses kayıtlarına ulaşmak için; Nasa – Soundcloud linkini ziyaret edebilirsiniz.
Bahsi geçen mesajları taşıyan plak, resimde görülen şekildedir;
Plak üzerinde yer alan şekiller de yine Dünyamıza ve medeniyetimize ait sembollerden ibarettir. Sol alt köşedeki çizgiler, Güneşimizin uzayda tespit edilen 14 pulsara göre konumunu, sağ alt köşedeki yuvarlaklar ise hidrojen atomuna ilişkin kök bilgileri yansıtmaktadır. Bunlarla birlikte televizyon sembolleri ise diskin hangi yönde tarandığını ve açıldığında ilk olarak hangi görüntünün elde edileceğini, onların solundaki simge de diskin ne şekilde çalıştırılacağını ve toplam uzunluğunu belirtmektedir. En üstte yer alan semboller ise yine diskin yazımına ilişkin evrensel bilgileri içermektedir. Plak üzerinde kullanılan ölçü birimlerinin, uzayın neresinde olunursa olunsun; rahatlıkla anlaşılabilecek nitelikte olmasına özen gösterilmiştir.
Yaklaşık 40 yıldır yalnız seyahatlerine devam eden Voyagerlar, insanlığın yabancı medeniyetlere ilişkin en büyük umutlarından biri olarak sonsuz uzayda yol almaktadırlar.