Ross: Dünyanın İlk Yapay Zeka Avukatı
ABD‘nin Ohio eyaletinde bulunan ve bünyesinde yaklaşık 50 avukat çalışan Baker & Hostetler Hukuk Bürosu, dünyada ilk kez yapay zekaya sahip bir avukatı işe aldığını duyurdu. IBM firmasının ‘AI Ross‘ isimli yapay zeka yazılımını iflas hukuku alanında çalıştırmak üzere işe alan büronun bu hamlesi, hem hukuk dünyası açısından ve hem de yapay zeka teknolojileri bakımından bir kilometre taşı teşkil ediyor. Zira bu gelişme, robot teknolojilerinin hızlı yükselişi ile birlikte gündeme getirilmeye başlanan ‘robot hakim‘ düşüncesini de güçlendireceğe benziyor.
Firmanın CEOsu Andrew Arruda‘nın yaptığı açıklamaya göre Amerika’daki başka hukuk firmaları da Ross için IBM ile sözleşme imzalamış durumda ve kısa süre içerisinde bunları da medyadan duymaya başlayacağız.
Ross, IBM firmasının Watson ismini verdiği yeni nesil bilgisayar teknolojisiyle üretilmiş ve okuma – anlama, sorulan sorulara çözümler üretme, araştırma gibi özelliklere sahip. Çözümlerini, taradığı içtihatlar doğrultusunda üreten Ross, yeni Mahkeme kararlarını da sürekli olarak kontrol ediyor ve ilerleyen süreçte üreteceği çözümlerin de güncel hukuka uygun kalmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra kendisiyle iletişim kuruldukça sürekli olarak çalışma hızı ve deneyimi artan Ross’un, bu sayede öğrenme süreci de asla ve asla sona ermiyor.
Ross, tıpkı avukat bir meslektaş gibi kendisine bir soru yöneltiğinde tüm yasal mevzuatı, emsal kararları ve yardımcı hukuk kaynaklarını taradıktan sonra kanuna uygun bir sonuca varmaya çalışıyor ve çözümünü büro çalışanlarına sunuyor.
Mevzuat arama algoritmalarında önceliği, ‘kullanışlılığı yüksek‘ kaynaklara veren Ross, bu sayede çalışması esnasında kaybedilen zamanı da asgari düzeye çekmiş oluyor. Bunu yapması, Ross’un çalışma performansı açısından çok önemli çünkü insanlarla karşılaştırıldığında fazladan yüz binlerce kaynak taradığı için haliyle bu süreç biraz zaman alabiliyor ve miktar böylesine büyük olunca tasarrufun da önemi artıyor.
Baker & Hostetler Hukuk Bürosu adına konuşan Bob Craig, Ross’u işe almalarının sebebini ise ‘müvekkillerine sundukları hizmeti geliştirmek için akılcı çözümler üreten teknolojik ürünlerden faydalanmak‘ olarak özetliyor.
Büro, açıkladıkları bu gerekçe doğrultusunda o denli ciddi ki Ross, yazılımının geliştirildiği ilk günden itibaren Baker & Hostetler Hukuk Bürosu’nun bir parçası olmuş. Henüz kimse denemeden böylesi bir girişimde bulunmak da yeniliklere ne kadar açık olduklarının çok net bir göstergesi.
Kaynak : Futurism, Rose Intelligence