Gezi - SeyahatKültür Turları

Türkiye’deki Kültür Turları

Günlük yaşam insan hayatını oldukça zorluyor. İster öğrenci, ister çalışan ya da ev hanımı olun fark etmiyor. Hepimiz tatili dört gözle bekliyoruz. Herkesin tatil anlayışı farklı. Bazılarımız otelde veya yazlıkta kafa dinlemeyi tercih ederken bazılarımız ise tatilde hareket halinde olmayı istiyoruz. Eğer siz de tatilinizi hareket halinde geçirmek istiyor ve biraz da genel kültürümü geliştireyim diye düşünüyorsanız işte size çözüm; kültür turları.

Kültür Turları1

Piyasada pek çok firma var. Hangisi ile gideceğinize genelde bütçeniz karar veriyor. En bilinen dört firma ile gitmiş biri olarak işte yorumlarım;

Anı Tur: Fiyat/Kalite oranında bütçeye en dost firma. Ortalama 5 günde en fazla yeri gezdiren şirket. Kaldığınız oteller çok lüks ve kaliteli olmuyor. Genel olarak her ne kadar reklamlarında aksi söylense de ortalaması 3 yıldızlı. Ancak Kültür turlarının genel amacı zaten sizi gezdirmek. Sizi en iyi otelde ağırlamak değil. Bugüne kadar 5 tura bu firma ile gitmiş biri olarak söyleyebilirim ki en çok yeri gezdirdiği için en sevdiğim firma. Tur rehberleri de en sıcakkanlı olan firma. Sizin adeta arkadaşınız oluyorlar ve her konuda gerçekten yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Kültür Turları2

Jolly Tur: Anı Tur’dan fiyatları biraz daha pahalı ancak seçtiği oteller bir tık daha kaliteli. Tekne turlarında seçtikleri tekneler de daha az kalabalık. Normalde Anı Tur’daki tekneler ortalama 250-300 kişiye kadar çıkabiliyor. Dezavantajı ise daha az yer gezdirmesi. Geçen sene Ege-Akdeniz Turu ile 9 günlük gezide açıkçası daha çok yer gezilebilirdi. Tur seçeneklerine baktığınızda ise diğer firmalara göre çeşitleri daha az.

Ets Tur: Bana göre gereksiz yere pahalı firma. Hatta tur firmaları arasında hem en çok reklam yapan hem de en pahalı firma. Diğer turlara göre kaldığınız oteller daha iyi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Geçen sene Jolly Tur ile gittiğim Ege & Akdeniz Turu‘nda Antalya’daki en merkez otel diye kalmak zorunda kaldığımız Ring Otel‘i Ets Tur da kullanıyor. O zaman insan soruyor; aynı tura daha çok para veriyorsam niye bu kadar kötü otelde kalıyorum? Ring Otel’den bahsetmek gerekirse gayet pis, odalarda musluklar bozuk ve çalışanları sizinle hiç ilgilenmiyor. Mecbur kalmadıkça adımımı bile atmayacağım bir otel. Rehberlere sorduğumuzda Antalya’nın en merkezinde olduğu için tur programında olduğu söylenmişti.

Kültür Turları3

Tatil.com: Asla önermeyeceğim firma. En azından kültür turları için çünkü otel tatili alıp oldukça memnun olan arkadaşlarım var. Ancak kültür turlarında uzak durulması gerekiyor. Kültür turları için ufak firmalar ile anlaşıyorlar ve paketi size sattıktan sonra sizinle hiç ilgilenmiyorlar. Geçen sene 3 günlük Efes – Pamukkale Turu‘na katıldık. Yeterli katılım olmadığı gerekçesi ile ilk gün iptal edildi ve tur 2 güne düştü. Gece 10’da gelmesi gereken otobüs 12’de geldi. Rehber’in resmi belgesi yoktu ve dahası zerre kadar bilgisi de yoktu. Kaldığımız otel berbattı ancak daha kötüsü otobüstü. Kliması çalışmıyordu fakat bununla da bitmedi; ondan da beteri şoför yolu bilmiyordu! Denizli’deki otele giderken sazlıklardan uçup kaza geçiriyorduk vs.

Kültür turlarına çıkmaya karar verirseniz mutlaka Müzekart alın. Müzekart sahipleri çok daha uygun fiyata tatil yapıyor (60-100 TL arasında kar sağlıyor). Normal fiyatı 40 TL, Müzekart Plus alırsanız fiyatı 50 TL oluyor. Müzelere ücretsiz girebiliyor olmanızın yanındaki en büyük artısı; müzelerin hediyelik eşya dükkanlarında %15 indirim sağlaması. Ayrıca özel müzelere de yılda bir kez ücretsiz girebiliyorsunuz.

Bu tip turlar için bazı önerilerim;

  • Yanınızda mayo dışında mutlaka spor ayakkabısı ve deniz ayakkabısı olsun. Antik kentlerde gezerken spor ayakkabı şart. Yoksa terlikle canınız çıkıyor. Deniz ayakkabısı ise Saklıkent veya Kızkumu gibi zemini taşlı sularda en büyük yardımcınız.
  • Özellikle tekne turlarında mutlaka yedek kıyafet yanınızda olsun. Genelde denizden ıslanıyor.
  • Telefonunuz iyi fotoğraf çekmiyorsa mutlaka fotoğraf makinesi ile gidin. İmkanınız varsa suya dayanıklı hatta suyun altında da çekebilen bir şey alın.
  • Tekne turlarında paralı fotoğraf çektirmeye yanaşmayın. Genelde kazıklıyorlar.
  • Ayrıca mutlaka şapka alın. yine antik kentlerde size büyük yardımcı. Ayrıca bu tip yerleri gezerken cildiniz hassas ise mutlaka güneş kremi sürün. Pamukkale’den benim gibi ıstakoz olarak dönmeyin 🙂
  • Nakit paranız mutlaka olsun. Bu tip turlarda öğle yemeği asla fiyata dahil değildir. Ortalama olarak da yemekler 14 – 25 TL arasında değişir.
  • Magnet, Bardak altlığı vs almak isterseniz genelde fiyatları 3-5 TL arasında. En pahalı magnetler Göcek‘teydi. Uygun fiyatlı bulmak için en az 2-3 dükkan gezin.
  • Gittiğiniz yerlerde özgün takı arıyorsanız maalesef hayal kırıklığına uğrarsınız. Gerçek el işi takılar ve eşyalar en çok Bodrum, Üçağız Köyü ve Akyaka‘da idi.
  • Son olarak tatil arkadaşınızı iyi seçmeye çalışın. Genelde insanları tatilde çok daha iyi tanırsınız.

Şimdilik yurt dışına çıkamamış ancak ülkenin pek çok yerini görmüş bir kişiden yorumları dinlediniz. Bir sonraki tatilde görüşmek üzere!